Hem » Vi har under hösten testat energilagringssystemet inför STCC 2024

Vi har under hösten testat energilagringssystemet inför STCC 2024

ZenergiZe ZBC 250-575

Energilagringssystemet ZBC 250-575 & STCC 2024

STCC beslutade att skjuta upp säsongen till 2024, på grund av förseningar i produktionen av elbilarna inför 2023. Under hösten 2023 låg fokus för STCC istället på att premiärvisa de nya elbilarna och pröva strömförsörjningstekniken för dessa.
Vi var på plats vid Knutstorp och Mantorp motorpark för att aktivt delta i testningen av energilagringssystemet.

”Det pågår en enorm global energiomställning och ett skifte till elkraft snarare än fossila bränslen. Motorsportbranschen är inget undantag, men att tävla med eldrivna standardvagnar är dock något helt annat än att köra eldrivna konsumentbilar.
En stor utmaning när vi elektrifierade STCC var att det inte fanns något koncept. Vi behövde nya bilar och nya sätt att driva dem, och hitta pålitliga partner som kunde hjälpa oss att förverkliga våra drömmar.” Micke Bern , VD på STCC

Energilagringssystemet ZBC 250-575

Energilagringssystemet ZBC 250-575 förser tävlingsbilarna med ström under STCC mästerskapet nästa år

Atlas Copcos energilagringssystem ZBC 250-575 står för strömförsörjningen till STCC:s elektriska tävlingsbilar under samtliga tävlingshelger år 2024.
Premiärvisningarna av de nya elbilarna och testkörningar med energilagringssystemet under hösten har visat sig fungera väldigt bra som strömkälla till snabbladdarna, som i sin tur laddar bilarna.

”Vi har under 2023 testat systemet till dess yttersta gränser, och det fungerar mycket bra.
En extra fördel är att STCC också kunnat använda ZBC-systemen för att förse snabbladdarna med energi till tävlingsbilarna.” Säger Torbjörn Håkansson, ägare och VD för SMT Sweden.

På plats vid testkörningarna hade vi två stycken ZBC-lagringssystem som var strategiskt placerade på en släpvagn. Det möjliggjorde en smidig förflyttning mellan de olika platserna, Knutstorp och Mantorp. Släpvagnens design anpassades efter STCC:s behov för att underlätta installation och inkoppling av snabbladdarna till ZBC systemen.

STCC

Atlas Copco erbjöd den exakta kapacitet och rörlighet som STCC efterfrågade

Energilagringssystemet ZBC 250-575, matchade de specifika krav som STCC efterfrågade med sina innovativa litiumjonbatterier av hög densitet och effekt på 250 kVA samt en lagringskapacitet på 575 kWh. Med möjligheten att leverera över 12 timmars ström på en  laddning och en laddningstid på tre timmar, beroende på användningen, blev systemet en pålitlig och effektiv lösning för STCC:s krav. Lagringssystemet är kompakt och lätt, tack vare avancerad batteriteknik, vilket möjliggjorde enkel transport av släpet mellan platserna. Dess utsläppsfria drift är särskilt betydelsefull för tävlingarna i centrala Göteborg nästa år.

Energilagringssystemet ZBC 250-575Kapaciteten var avgörande för oss. Bilarna har 45 kWh och 800 V batterier, och varje session använder cirka 360 kWh. Det är vanligtvis två sessioner per dag och fyra under en vanlig tävlingshelg. Vid stadsevenemang med duellraceing är formatet något annorlunda och det används mindre energi. I storstadsområden är det dock särskilt viktigt att undvika växthusgasutsläpp under tävlingarna.”  Micke Bern , VD på STCC

 

2024 blir en spännande och hållbar säsong

STCC-premiären i juni 2024 i centrala Göteborg startar med de nya explosiva Head 2 Head-formatet som möjliggörs tack vare elektrifieringen av STCC-mästerskapet. Årets säsong blir hållbar och spännande, med kraftfulla bakhjulsdrivna elbilar utrustade med standardiserade delar utan hjälpmedel. Det här är ett mästerskap där förarens skicklighet som står i fokus.

Atlas Copco

 

”Samarbetet med Atlas Copco har varit avgörande för att göra elbilsmästerskapet möjligt, och STCC ser fram emot det första loppet i Göteborg. Internationellt har samarbetet också väckt stor uppmärksamhet och förväntningarna inför säsongen 2024 är höga.” Säger Micke Bern VD STCC